Loading
  >   Info   >   Články
Informácie

všetko o gine

História ginu

Gin má korene v Holandsku v 17. storočí, kde vznikol ako liečivý nápoj z borievky nazývaný genever. Pôvodne bol určený na liečbu obličkových a žalúdočných problémov. Gin sa rozšíril do Anglicka po tom, ako ho ochutnali vojaci, ktorí sa vrátili z holandských vojen. V 18. storočí zažil Londýn obrovský rozmach - "ginové šialenstvo" - keď bol gin lacnejší ako pivo a stal sa obľúbeným nápojom chudobnejších vrstiev.

Postupom času však prešiel výraznou premenou - vďaka lepšej destilácii a regulácii sa z ginu stal elegantný, aromatický alkohol, ktorý je dnes základom mnohých klasických koktailov.


Výroba ginu

Základom ginu je neutrálny obilný destilát (zvyčajne vyrobený z pšenice, raže alebo kukurice), do ktorého sa počas druhej destilácie pridávajú bylinky a koreniny - botanické látky.
Základnou zložkou je borievka, ktorá dodáva ginu jeho typickú živicovú chuť. Medzi ďalšie často používané zložky patria:

  • citrusová kôra (citrón, pomaranč, bergamot),

  • koriander,

  • angelika,

  • kardamón,

  • škorica,

  • levanduľu, rozmarín alebo korenie.

Každý výrobca používa vlastnú tajnú receptúru rastlinných látok, ktorá vytvára jedinečný charakter značky.


Rozdelenie a druhy ginu

  1. London Dry Gin

    • Najrozšírenejší typ.

    • Musí obsahovať len prírodné arómy a žiadny pridaný cukor.

    • Typicky suchý, svieži, s výraznou chuťou borievky.

    • Napr. Beefeater, Tanqueray, Bombay Sapphire.

  2. Destilovaný džin

    • Tiež vzniká destiláciou s rastlinnými zložkami, ale môže byť dodatočne ochutený prírodnými a umelými prísadami.

  3. Old Tom Gin

    • Mierne sladší variant obľúbený v 19. storočí.

    • Dnes sa opäť objavuje v klasických koktailoch (napr. Tom Collins).

  4. Plymouth Gin

    • Chránený označením pôvodu - môže sa vyrábať len v Plymouthe (Anglicko).

    • Jemnejší, plnší a menej suchý ako London Dry.

  5. New Western / Contemporary Gin

    • Moderný štýl, ktorý dáva väčší priestor iným rastlinným zložkám ako borievke (napr. uhorke, levanduli, citrusom).

    • Napr. Hendrick's, Monkey 47, Gin Mare.

  6. Trnkový gin

    • Likérový gin vyrábaný macerovaním trniek v gine, zvyčajne s nižším obsahom alkoholu (~25-30 %).


Najznámejšie ginové koktaily

Gin & Tonic

  • 4 cl ginu

  • 100 ml toniku

  • Plátok limetky alebo citróna

Klasika na zvýraznenie charakteru ginu - odporúča sa podávať s veľkými kockami ľadu v balónovom pohári.

Tom Collins

  • 4 cl Old Tom Gin

  • 2 cl citrónovej šťavy

  • 1 cl cukrového sirupu

  • Sódová voda

Ľahko perlivý, osviežujúci letný nápoj.

Negroni

  • 3 cl ginu

  • 3 cl Campari

  • 3 cl červeného vermutu

Silný, horkosladký koktail podávaný s plátkom pomaranča.

Francúzsky 75

  • 3 cl ginu

  • 1,5 cl citrónovej šťavy

  • 1 cl cukrového sirupu

  • Doplňte šampanským

Elegantná kombinácia ginu a sektu - ideálna na špeciálne príležitosti.


Tipy na vychutnanie ginu

  • Pite dobre vychladený - gin aj tonik by mali byť z chladničky.

  • Použite kvalitný tonik, ideálne suchý, aby neprekrýval chuť ginu.

  • Nebojte sa experimentovať s bylinkami a citrusmi - rozmarín, grapefruit, uhorka alebo čučoriedky zmenia charakter nápoja.


   
Nenechajte si ujsť akčné ponuky

© 1996 - 2025 Mironet.cz a.s.

Nastavenie súborov cookies

Mironet.cz používa na správu webovej stránky súbory cookie. Niektoré z nich nám pomáhajú zlepšovať vaše používateľské skúsenosti. Súbory cookie si môžete prispôsobiť tak, aby vám vyhovovali.
Tiež môžeme pracovať s vašimi kontaktnými údajmi, okrem iného za pomoci služieb spoločností, ktoré sú uvedené nižšie pod "Viac o GDPR a Cookies".
Pretože Mironet používa nástroje Google, sme povinní preukázať váš súhlas alebo nesúhlas a ich používanie, v súvislosti so zhromažďovaním osobných údajov spoločnosťou Google prostredníctvom jej služieb.

Viac o GDPR a Cookies
Rozumiem
Prispôsobiť nastavenia
Odmietnuť všetko
Cookies Míra